Animo voor duurzaam beleggen en sparen groeit.

De animo voor duurzaam beleggen of sparen is sterk gegroeid in Nederland. Vorig jaar groeide het bedrag dat ‘duurzaam’ wordt belegd of gespaard van €24,7 mrd naar €29 mrd. Dat is een stijging van ruim 17%.

Ondanks die forse groei blijft het marktaandeel van deze vorm van sparen en beleggen op het totaal nog klein. De totale markt bedroeg in 2014 €440,7 mrd, waardoor het aandeel duurzaam op 6,6% uitkomt. In 2013 was dat nog 5,8%.

Dit blijkt vrijdag uit het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) naar duurzaam beleggen en sparen.

Het aandeel duurzame beleggingen is wel veel groter op het totaal aan beleggingen dan het aandeel spaargeld dat op deze manier wordt ingezet. Van al het spaargeld (€332,1 mrd) kan volgens de VBDO €16 mrd als duurzaam worden aangemerkt, ofwel 4,8%. Het bedrag aan duurzaam beleggingen is €13 mrd, maar dat is op een veel kleiner totaal van €108,6, ofwel 12%.
Impactbeleggen

Bij duurzaam beleggen of sparen wordt niet of zo min mogelijk in zaken geïnvesteerd die als slecht voor mens en milieu worden beschouwd, zoals clusterbommen of fossiele brandstoffen. Een verdergaande vorm van duurzaam beleggen is impactbeleggen: de impactbelegger wil dat zijn of haar beleggingen een directe, positieve bijdrage leveren aan een betere wereld. Zo wordt bijvoorbeeld geld gestoken in duurzame energie en bijgehouden hoeveel CO2-uitstoot er met de belegging wordt bespaard.

Niet alle categorieën die onder duurzaam beleggen vallen kenden een groei over 2014. De zogenoemde ‘groene’ spaargelden en beleggingen lieten een krimp zien van 6,9% naar €4,3 mrd. Deze manier van sparen en beleggen wordt door de overheid gestimuleerd met een belastingkorting. Onzekerheid over het behoud van deze regeling in eerdere jaren wordt door de VBDO als oorzaak van deze krimp aangewezen, maar nu duidelijk is dat er fiscaal voordeel blijft verwacht de vereniging dat deze vorm van beleggen weer populairder zal worden.

De VBDO, die twintig jaar bestaat, brengt al vijftien jaar duurzaam beleggen en sparen in kaart. Het onderzoek wordt gesponsord door de banken ABN AMRO, ASN Bank, ING en Triodos Bank.

 

Bron: Financieel Dagblad 20 november 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s