Grootbanken zien aandeel op hypotheekmarkt dalen tot minder dan de helft

De positie van de drie grootbanken op de hypotheekmarkt holt achteruit. ABN Amro, ING Groep en Rabobank bedienden in het derde kwartaal nog maar een kleine 50% van de huizenbezitters die een hypotheek afsloten. Begin dit jaar was dat nog 60%. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

Het is voor het eerst dat de drie grootbanken minder dan de helft van de hypotheekmarkt bedienen. Het gaat zowel om oversluitingen als nieuwe aanvragen. Voor de kredietcrisis hadden Rabo, ING, ABN Amro en Fortis nog bijna driekwart van de markt in handen.

De grootbanken laten marktaandeel schieten omdat de kapitaaleisen voor het verstrekken van kredieten aan huizenbezitters strenger worden. Met name Rabobank dat eerder een derde van de hypotheekmarkt bediende doet een forse stap terug. De bank heeft inclusief dochters Obvion en FGH nu nog maar zo’n 17% van de markt in handen. Dit is ongeveer even veel als ABN Amro en ING.

In euro’s verstrekken de banken niet minder hypotheken dan een paar jaar geleden. De vraag naar hypotheken neemt sterk toe doordat de huizenmarkt aantrekt en veel huizenbezitters hun bestaande hypotheek willen oversluiten door de lage rente.

Huizenkopers merken weinig van de terugtrekkende beweging van de grootbanken omdat verzekeraars en pensioenfondsen in het gat springen dat de banken achterlaten. Hun opmars is zo sterk dat de winstmarges voor alle partijen zelfs afnemen. Eerder dit jaar bleek dat zogeheten schaduwbanken die met name pensioenfondsen bedienen inmiddels een marktaandeel hebben van 10%.

IG&H heeft geen cijfers voor het totale marktaandeel van deze groep hypotheekaanbieders in het derde kwartaal. Wel is bekend dat het relatief onbekende Munt Hypotheken zijn aandeel opnieuw met 3,3 procentpunt zag toenemen waardoor het bedrijf nu een vijfde plaats inneemt op de lijst van hypotheekaanbieders.

Munt dat pas vorig jaar op de hypotheekmarkt is begonnen, staat daardoor vlak achter de grootbanken. In het tweede kwartaal stond het bedrijf nog op de negende plek. Munt bedient vooral pensioenfondsen.

door: Prisco Battes
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s