(Fe)male walk. Actieve werkvorm voor fijne sfeer.

In de mentorlessen besteden we aandacht aan hoe we met elkaar om willen gaan. Dan kun je natuurlijk regels op papier zetten en die ondertekenen. Niets mis mee. Maar ik vind het prettiger om veel tijd te investeren in elkaar leren kennen en waarderen. Een leuke werkvorm daarvoor is de (fe)male-wandeling.

In mijn mentorgroep zitten 22 leerlingen, 11 jongens en 11 meiden. Ze krijgen in de klas allemaal een vel met onderstaande zinnen. Die vullen ze voor zichzelf aan.

 1. Dit zit er in mijn broodtrommel….
 2. Dit doe ik het liefst in het weekeinde….
 3. Ik word chagrijnig van…..
 4. Als de wekker gaat denk ik….
 5. Dit wil ik later worden….
 6. Ik kan echt niet leven zonder…
 7. Eén van de mooiste plekken waar ik ben geweest….
 8. Mijn droom is….
 9. Beste uitvinding ooit….
 10. Wat niet veel mensen van mij weten…..
 11. Mijn lievelingsdier…..

De jongens krijgen een nummer van 1 t/m 11 en de meiden ook. De nummers 1 vormen een tweetal, de nummers 2 etc. Op die manier gaan de jongens met alle meiden in gesprek en andersom.

Daarna ga je naar buiten en wandel je een stuk. Ondertussen praat je over stelling 1. Natuurlijk praat je met de één gemakkelijker en langer dan met de ander. Als je beide niets meer te zeggen hebt over de stelling die aan de beurt was, dan pak je de volgende erbij en ga je daarover in gesprek. Net zolang totdat er weer gewisseld wordt.

Vervolgens gaat de voorste persoon aan de rechterkant naar achteren en schuift de rechterrij 1 naar voren op. Met de volgende persoon begin je te praten over stelling 2. Dit doe je net zolang tot je iedereen gesproken hebt.

Doordat je elkaar niet aan hoeft te kijken bij het wandelen, is het een heel veilige en ontspannen manier van in gesprek komen. Door het verplichte wisselen praat je ook met de mensen die niet in je vaste groepje zitten. De zinnen zijn een gemakkelijke opening voor het gesprek en zorgen ervoor dat je niet steeds over hetzelfde praat.

Mijn mentorleerlingen en ik vinden het een heel prettige manier om elkaar beter te leren kennen. wandelen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s