Lesgeven doe je buiten als het kan; Nordwin Buitenpost

SAM_1314Bij ons op school kennen we het fenomeen; invaluur. Als een collega is verhinderd, krijg je op tijd een sms-je en neem je de les over. Vandaag had ik de les ‘Plant’ voor de brugklas.

Eerst heb ik met de leerlingen voorkennis geactiveerd; welke voorjaarsbloemen ken je? Ze moesten proberen om 10 planten op te schrijven. Op het bord hebben we samen een verzamellijst aangelegd. Niet alle voorjaarsbloemen waren voor iedere leerling bekend, daarom hebben we via het digibord de afbeeldingen erbij gezocht.

Daarna kregen de leerlingen de opdracht om met hun lijstje naar buiten te gaan. Ze kregen 15 minuten de tijd om 8 foto’s te maken van de verzamellijst.

Tenslotte hebben we in de klas gekeken van welke planten het goed was gelukt om foto’s te maken en welke planten (nog) onvindbaar zijn.

We hebben zo de natuur om school actief verkend, de invloed van het koude weer gezien en onze kennis in praktijk gebracht.SAM_1313 En niet te vergeten onze woordenschat uitgebreid. Actief leren is leuker leren en ondertussen zijn we ook nog mooi met taal aan de slag geweest.

Ik had de leerlingen maar 1 uur, maar je kunt dit natuurlijk heel mooi een follow-up geven door de leerlingen een presentatie van hun foto’s te laten maken, waarbij ze naam van de voorjaarsbloem erbij moeten zetten en de kenmerken.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s