Als de ijsberg gaat verhuizen

Vanmiddag zijn we weer geschoold. We hebben gezien hoe kinderen op de basisschool leren rekenen.  Het verbaast ons niet dat zoveel leerlingen met een rekenachterstand de school binnenkomen. Het valt immers niet mee om het topje van de ijsberg te bereiken.

Wij gingen van cijferen naar begrip, de leerling van nu gaat van begrip naar gecijferdheid.  Boeiend en leerzaam. Als taaldocent ga ik daarna op zoek naar een leuk verhaal over een wiskundige en kom uit bij Norbert Wiener.

Norbert Wiener (1894-1964), een toegepast wiskundige, was bekend om zijn verstrooidheid. Op een dag ging hij naar een conferentie, en parkeerde zijn auto op de (grote) parking van de universiteit. Na de lezingen liep hij terug naar de parking, maar omdat hij vergeten was waar hij zijn auto had gezet, en eigenlijk ook niet meer wist hoe zijn auto eruit zag, was hij genoodzaakt daar te blijven wachten tot alle andere auto’s weg waren.

Op een bepaalde ogenblik verhuisde hij met zijn familie naar een ander huis een paar blokken verder. Zijn echtgenote, die wist dat ze aan haar man toch niets had bij zo’n bedoening, had hem naar zijn werk gestuurd ’s morgens. ’s Avonds zou dan wel alles verhuisd zijn. Voor de zekerheid had zij hem een papiertje met het nieuwe adres meegegeven. Na het werk wist Wiener niet meer wat zijn nieuwe adres was, en al evenmin wat er met dat papiertje gebeurd was. Hij ging dus maar gewoon naar zijn oude huis, en zag daar een kind staan waar hij aan vroeg: “Weet jij misschien naar welk adres de Wieners verhuisd zijn?” Waarop het meisje antwoordde: “Ja, papa. Mama dacht wel dat je naar hier zou komen, en heeft mij daarom gestuurd om je de weg te wijzen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s