Het is nooit te laat om te leren!

Amerikaan (98) overwint analfabetisme en schrijft autobiografie

Redactie − 23/11/11, 15:50

© ANP

James Henry wist bijna heel zijn leven zijn grootste schaamte verborgen te houden. De man was een succesvol kapitein op grote vissersboten en voor de duvel niet bang. Maar dat hij geen letter van het alfabet kon onderscheiden en zelfs zijn eigen naam niet schrijven kon, durfde hij aan niemand te vertellen. Totdat hij 96 werd. Toen leerde de man in een mum van tijd alsnog lezen én schrijven.

Henry is inmiddels 98 lentes jong en is dolblij met de verworven kennis van zijn moedertaal. Zó blij zelfs, dat hij gelijk een boek over zijn leven schreef. ‘In a fisherman’s language’ telt 29 hoofdstukken en vat het bijzondere leven van Henry in korte anekdotes samen.

De lokale nieuwssite Theday.com zocht de bijzondere bejaarde op in het tehuis waar hij twee jaar geleden zijn intrek nam. Het was hier dat hij eindelijk durfde toe te geven dat hij als verborgen analfabeet door het leven ging.

Dreigement
Een achterneefje die Henry vaak bezoekt, besloot de koe bij de hoorns te vatten en dwong zijn oud-oom op taalles te gaan. ‘Hij zei dat hij alleen maar via brieven met me wilde praten. Als ik hem opbelde, zou hij niet opnemen, was zijn dreigement’, glimlacht de bejaarde trots.

Maar de aanpak werkte en binnen het jaar kon Henry vlot lezen én schrijven. En om al die ellendige jaren zonder alfabetische kennis toch nog een béétje in te halen, schreef hij maar gelijk een boek over zijn leven. ‘Ik ben de gelukkigste man ter wereld’. Klare taal, Henry.

 
Bron: Volkskrant
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s