In het ruimtestation ligt de kaas voor Kuipers al klaar

Al een paar weken cirkelen een paar blokken Old Amsterdamkaas in het internationale ruimtestation om de aarde. De lekkernij is vooruit gestuurd in afwachting van liefhebber en astronaut André Kuipers. Kaasmaker Westland haalde met zijn oude kaas al het luchtruim doordat KLM die aan zijn passagiers serveert.

Nu cirkelt bijna tien kilo Old Amsterdam tussen de 280 en 460 kilometer boven de aarde, in afwachting van de Nederlandse astronaut. Kuipers, die over een maand de ruimte in gaat, vroeg de kaasfabriek uit Huizen in april of het bedrijf een flinke hoeveelheid Old Amsterdam en Maaslander voor buitenaards gebruik kon leveren.

‘Hij mag, naast de standaard voedselvoorraad, achttien bonuscontainers met eigen eten meenemen’, zegt Henriëtte Westland, derde generatie kaasmaker. ‘De vorige keer dat hij naar boven ging, had hij zelf wat kaas meegenomen.’ Deze keer wilde de astronaut dat wat officiëler doen omdat hij nu voor een halfjaar de ruimte in gaat. Het verzoek had meer voeten in de aarde dan de fabrikant had verwacht.

‘Ruimtevaartorganisaties ESA en Nasa stelden allerlei eisen aan de verpakking. We hebben flink heen en weer gemaild hoeveel inch de kaasblokjes mochten zijn.’ Ook zou de kaas een flink deel van de tijd niet kunnen worden gekoeld. ‘Maaslander viel daardoor af, dat is jonge kaas, die houd je niet goed.’ Old Amsterdam is daar heel wat beter tegen bestand, maar Kuipers zal het de laatste maand van zijn verblijf in de ruimte zonder zijn favoriete snack moeten doen; op de kaasblokken is een uiterste houdbaarheidsdatum van 16 mei 2012 gestempeld.

Inmiddels cirkelt de eerste lading Old Amsterdam al een paar weken om de aarde. Vanuit Huizen is de partij eerst naar de Amerikaanse partner van Westland in Michigan gestuurd. Die leverde de voorverpakte waar af bij een winkel in Houston, waar die door de Nasa werd afgehaald. Via Houston is de kaas naar Kazachstan vervoerd, waar de helft van de partij inmiddels met een Progressvrachtraket naar het internationale ruimtestation is geschoten.

 ‘We waren nog even bang dat de kaas in de raket zat die in augustus is ontploft, maar dat bleek niet zo te zijn.’ Zoals het er nu naar uitziet, wordt Kuipers 21 december met zijn kaasvoorraad herenigd. In januari gaat er nog een vrachtraket naar boven, met de resterende Old Amsterdam. In totaal gaat het om 32 blokjes van drie bij tien centimeter, bij elkaar nog geen tien kilo. ‘Hij eet ze denk ik als snack, tussendoor.’

Betalen hoeft Kuipers er niet voor. ‘Als hij maar een foto maakt, terwijl hij Old Amsterdam eet.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s