Voorleescollectie voor peuters in dorpen Achtkarspelen

BUITENPOST – In vijf van de zes Noordoost-Friese gemeenten – namelijk Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland – zijn dorpen waar geen bibliotheek is. Voorheen kwam daar de bibliobus, sinds 2009 gebeurt dat niet meer.

De collectie boeken is overgebracht naar de basisscholen. Daarmee kan een doelgroep niet worden voorgelezen, namelijk de peuters. De stichting openbare bibliotheken Noordoost Fryslân heeft daarom het initiatief genomen tot het plaatsen van een collectie peuterboeken op de speelzalen.

Het gaat om 29 peuterspeelzalen en één kinderdagverblijf. Op elke locatie moeten boeken komen waaruit op de locatie zelf kan worden voorgelezen, maar waar ouders ook boekjes kunnen lenen. Met dit initiatief wil de stichting de taalontwikkeling bij peuters verbeteren. Maar ook bijdragen aan de tweetalige opvoeding door zowel Nederlands- als Friestalige boekjes aan te bieden.

Om de voorleescollectie dertig keer aan te schaffen, heeft de stichting subsidie aangevraagd via Plattelânsprojekten Noordoost Fryslân. Het gebiedsplatform ondersteunt dit initiatief van harte. Het draagt bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen.

Het sterke aan dit project is ook dat het gebiedsbreed is opgezet. Dat is eerder gebeurd met het project schoolmediatheken waarbij een uitleenconcept is bedacht voor de basisscholen in de dorpen zonder bibliotheek. Voor de voorleescollectie is een bedrag nodig van ruim € 72.000. Aan de provincie is een bijdrage gevraagd van ruim € 20.000.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s