Verbeter je Nederlands met spelletjes

Hieronder een overzicht van bordspellen waarmee je spelenderwijs de Nederlandse taal kunt bijspijkeren. Altijd gezellig op een regenachtige dag in de vakantie….

Taalspellen

 

1. Scrabble (vanaf 8) en Junior Scrabble (5 t/m 12)

 

Uiteraard kan deze klassieker niet op de lijst ontbreken. Het bestaat in zijn huidige vorm al sinds eind jaren 40 en lijkt niet in populariteit af te nemen. Het is een internationaal spel en dus overal te koop. Je zou, zolang je het Romeinse alfabet hebt, de versie van je woonland kunnen gebruiken. Toch verschilt het aantal stenen per letter en de puntentelling per landenversie. Zo heeft de Engelse versie van alle klinkers ongeveer evenveel stenen terwijl de Nederlandse heel veel E’s bevat.

Ook heeft de Nederlandse versie alleen de basisletters, terwijl veel landen extra letters toevoegen (bijvoorbeeld in Denemarken de Æ, Ø en Å, in Duitsland klinkers met umlaut en in Kroatië extra stenen als Nj, Lj en Dž). Haal je die letters uit het spel, dan heb je minder letters om mee te spelen. Wil je regelmatig Scrabble in het Nederlands spelen, dan kan het toch lonen om de Nederlandse versie te kopen.

Junior Scrabble zou je wel in het Nederlands moeten kopen, omdat op één zijde van het spelbord al woorden voorgedrukt staan.

 

2. Boggle (vanaf 8), Boggle Boem (vanaf 8) en Boggle Alfabetsoep (vanaf 6), Boggle Junior (3-6)

 

Boggle is ook een klassieker, en in Nederland bekend door het gelijknamige spelprogramma bij de publieke omroep. Schud de zestien dobbelstenen en maak met de letters zo veel en zo lang mogelijke woorden. Er bestaan ook andere versies. Boggle Boem is met kaarten in plaats van stenen en met Alfabetsoep moet je graaien naar de juiste letters. Dit spel is ook buiten Nederland te koop en het is geen probleem om met een internationale versie in het Nederlands te spelen.

 

 

 

3. Tik Tak Boem (vanaf 8)

 

Doel van dit spel is om zo veel mogelijk woorden te verzinnen voordat de bom afgaat. Op kaarten staan verschillende lettergrepen waarmee woorden gemaakt moeten worden. Afhankelijk van de worp van de dobbelsteen moeten die lettergrepen aan het begin, midden of einde van het woord komen.

 

 

 

 

4. Het grote basisschoolspel (groep 3 t/m8)

 

Dit spel is nieuw. Doel is om zo snel mogelijk vijf diploma’s te behalen. Taal is dus maar één van de vijf vakken. Ook rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur komen in dit spel aan bod. Een leuk spel waarmee je spelenderwijs ook de Nederlandse cultuur leert kennen. Je kunt dit spel ook samen met je kinderen spelen, want ieder speelt met vragensetjes van zijn of haar groep en speelt dus altijd op zijn eigen niveau.

Opmerkingen: Er is ook Het Grote Taalspel van dezelfde uitgever, maar dat is momenteel uitverkocht. Wellicht dat het nog eens in de toekomst wordt uitgegeven.

Gezelschapsspellen

Heb je een kind dat (net als ik vroeger) helemaal kriegel wordt van de gedachten om een taalspel te spelen? Er zijn ook spellen die de woordenschat en taalgebruik van je kinderen kunnen vergroten zonder dat ze direct over taal lijken te gaan. Het is wel belangrijk om de Nederlandse versies van deze spellen te kopen.

Vraag-antwoord

Ten eerste zijn er de vraag-antwoordspellen. Het is goed voor kinderen om de vragen voor te lezen en ze leren zo ook de Nederlandse woorden van zaken die jullie wellicht niet in huis bespreken. Wees hierbij eerlijk, als een vraag gaat over iets waarvan je kind het antwoord echt  niet kan weten omdat jullie niet in Nederland wonen, pak een nieuwe kaart.

Laat ze ook in een ander taal antwoorden als ze het Nederlands woord niet kennen. Zeg het Nederlands antwoord en ga door. Iedereen wil winnen en als kinderen het gevoel hebben dat de taal hen tegenhoudt, zullen ze al gauw niet meer willen spelen.

 

1. Trivial Pursuit (leeftijd afhankelijk van versie)

 

Weer een klassieker die maar niet uit de mode lijkt te raken. Er zijn op dit moment zoveel verschillende versies dat het moeilijk bij te houden is: een dvd duelversie, een teamversie, een disneyversie. Welke versie het beste is voor jouw gezin hangt af van je voorkeur.

Wie ‘gewoon’ Trivial Pursuit wil spelen kan het beste de Familie Editie kopen. Er zijn ook dozen met kindervragen beschikbaar om het niveau tussen (jonge) kinderen en ouders recht te trekken.

 

 

 

2. Big Six-serie van Nova Carta (leeftijd afhankelijk van versie)

 

Nova Carta heeft een hele serie aan vraag-en-antwoordspellen. Ieder spel gaat over een ander onderwerp: dieren (Dierengehiemen), justitie (Politieverhoor), medisch (Mens Medisch), Nederland (Oranje Boven), shownieuws (Roddelen Maar), fashion (Life Style), voedsel (Eten&Drinken), taal (Taalhobbel). In dezelfde serie zijn er ook algemene spellen zoals Party Time, Puzzeluurtje en Strikvragen.

 

 

 

 

3. Kinderwereldreis (6 t/m 12)

 

Het doel van dit spel is om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de wereld. Ze komen allerlei wetenswaardigheden, continenten, landen en volkeren tegen op een manier die kinderen vanaf een jaar of 6 aanspreekt. Het spel kent twee varianten, de een wat moeilijker dan de andere, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

 

 

 

Raadspellen

Ten tweede zijn er de raadspellen. Deze spellen zijn uitstekend om de woordenschat van je kind te vergroten. Als ze het Nederlandse woord niet kennen, fluister dan de vertaling door zodat jullie verder kunnen spelen.

 

1. 30 seconds (vanaf 12)

 

Het leukste aan dit spel is dat het ook in 30 seconden uitgelegd is, dus ideaal om tijdens een feestje te spelen. Er worden teams gevormd en iedere ronde krijgt een persoon uit het team een kaart met vijf woorden. Hij moet die woorden aan zijn teamgenoten zodanig omschrijven, dat zij de woorden kunnen raden. Hoe meer woorden je team raadt, des te sneller je het bord rondreist.

Tip: Stel als extra regel in dat vertalingen niet toegestaan zijn. Het spel is gauw uitgespeeld als iemand een kaart heeft met de woorden ‘Griekenland’, ‘roze’ en ‘oorlog’ en een speler simpelweg ‘Greece’, ‘pink’ en ‘war’ zegt in plaats van een omschrijving te geven.

 

2. Wijsneus (vanaf 8)

 

De slogan van dit spel luidt: Zelfs de grootste ezel kan winnen. In dit partyspel speelt iedereen tegelijk. Aan de hand van verschillende hints raden de spelers wie, waar of wat ze zijn. De te beantwoorden vragen beginnen met een zeer algemene hint (ik ben een schrijver) en worden steeds specifieker (ik schreef Huckleberry Finn). De wijsneus die het antwoord denkt te weten mag het meteen roepen, maar wie ernaast zit, mag die ronde niet meer meedoen.

 

 

 

3. Rara wat ben ik?: Junior (7 t/m 12) en Familie (vanaf 8)

 

Plaats een kaartje achter je hoofdband en raad wat je bent. Er zijn 72 verschillende opdrachtkaarten en vier extra kaarten om zelf te verzinnen. In de

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s