Goed navigeren is een kwestie van gegevens goed op je harde schijf opslaan

Weg kwijt op vakantie? Gebruik je hippocampus

Moesten we bij dit monument nu linksaf of rechtsaf? Sommige mensen hoeven een route maar één keer gereden te hebben om de weg te onthouden, anderen weten het na tien keer nog niet.

Maar er is geen reden om de slechte navigator iets te verwijten, want hij (of zij) kan er niets aan doen. Uit onderzoek van Gabriele Janzen en Joost Wegman van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat mensen die goed kunnen navigeren, ruimtelijke gegevens op een andere plaats in hun hersenen opslaan. Mensen met een goed richtingsgevoel gebruiken vooral het hersengebied dat ‘hippocampus’ heet, terwijl de mensen die de weg snel kwijtraken gegevens naar hun ‘striatum’ sturen.

Kun je richtingsgevoel aanleren, oftewel kun je zorgen dat ruimtelijke gegevens vaker naar je hippocampus gaan? Wegman: ‘Je kunt bepaalde hersengebieden trainen door ervaring op te doen. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het verschil tussen taxichauffeurs en buschauffeurs. Taxichauffeurs moeten alle wegen in en rond een stad kennen en moeten bij het navigeren dus veel meer nadenken dan buschauffeurs die vaste routes rijden. Het blijkt dat na verloop van tijd het richtingsgevoel van taxichauffeurs toeneemt, terwijl dat van buschauffeurs niet groeit.’

Overigens konden Janzen en Wegman geen verschil vaststellen tussen mannen en vrouwen als het gaat om richtingsgevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s